Artroplastie Șold

Artroplastia de şold reprezintă procedura de implantare a protezei de şold. Este o intervenţie standardizată datorită utilizării la o scară largă pe întreg mapamondul şi datorită patologiilor frecvent răspândite pentru care este indicată.

Este indicată în principal pentru tratamentul bolii degenerative a şoldului, şi anume coxartroza (link catre coxartroza), fiind singura procedură ce vindecă boala artrozică în stadii avansate de evoluţie. De asemenea mai are indicaţie şi în anumite fracturi de şold sau în patologia tumorală a şoldului.

Proteza de şold este un implant biocompatibil în alcătuirea căruia intră diverse materiale metalice (Titan, Cobalt-Crom, Zirconiu, Tantalum şi altele), materiale plastice speciale (polietilenă) sau materiale ceramice speciale. Componenta metalică a unei proteze intră în contact cu cea alcătuită din polietilenă sau cu cea ceramică. Atunci când şoldul este mişcat în timpul mersului, apar forţe de frecare între aceste componente, ce în timp pot degrada proteza. Datorită preocupării pentru minimizarea acestor forţe de degradare au apărut materiale din ce în ce mai performante în industria fabricării protezelor de şold. De aici provine şi diversitatea foarte mare a implanturilor de şold. Cu toate acestea, studiile prezente nu arată diferenţe foarte semnificative în ceea ce priveşte durata de supravieţuire a diverselor tipuri de implanturi, atunci când indicaţia pentru un anume implant este pusă corect. Evident, beneficiile materialelor inovatoare nu pot fi neglijate.

Indiferent de materialul din care este alcătuit un implant, supravieţuirea unei proteze depinde foarte mult de indicaţie şi de tehnica de implantare, aspecte ce ţin de deciziile medicului ortoped (link la despre mine).

Pe lângă diversitatea materialelor de fabricaţie a protezei de şold, aceasta se caracterizează printr-o diversitate mare şi în ceea ce priveşte componenţa şi forma. Există proteze totale de şold, ce înlocuiesc toată articulaţia, sau proteze intermediare, ce înlocuiesc doar componenta femurală. În coxartroză sunt utilizate protezele totale.

Artroplastie Șold

Proteza totală de şold se poate implanta în os cu ajutorul unui ciment special, caz în care poartă denumirea de proteză cimentată, sau printr-un procedeu denumit press-fit, în acest caz fiind o proteză necimentată. În cazul celor cimentate, acestea se prind de os prin intermediul unui strat de ciment ce pătrunde între trabeculele osoase. Cele necimentate au pe suprafaţa lor un strat dintr-un material special ca o reţea ce mimează constituţia ţesutului osos astfel încât celulele osoase vor forma o punte către implant. Ele au indicaţie diferită în funcţie de calitatea osului în care sunt implantate. Este nevoie de ciment acolo unde osul are o calitate mai puţin bună (os osteoporotic). Studiile au demonstrat că atunci când indicaţia este pusă corect pentru un anumit implant, cimentat sau necimentat, şi rezultatele privind supravieţuirea sunt mai bune. Astfel la pacienţii tineri o proteză necimentată se pare că supravieţuişte mai mult decât una necimentată (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4133466), iar la cei vârstnici unde osul este mai osteoporotic, varianta cimentată este de ales (http://www.bmj.com/content/348/bmj.f7592).

 

Intervenţia chirurgicală a devenit una de rutină datorită patologiei frecvente ce presupune protezarea. Experienţa echipei mele este vastă în acest domeniu. Pacientul este supus unei pregătiri preoperatorii riguroase, iar internarea se efectueză de obicei cu 1 zi înaintea intervenţiei, dacă nu sunt probleme deosebite de sănătate. Durata medie a unei protezări totale de şold este de aproximativ 1 oră. Pe parcursul intervenţiei pacientul este monitorizat permanent de către echipa de anestezie. Postoperator, pacientul începe imediat de a doua zi protocolul de recuperare. Durata medie de spitalizare pentru această intervenţie este în medie de 5 zile.

Artroplastie Șold